De Gasthofhoeve

17 april 2020 door Kenzo De Bruyn

Na een turbulent verleden, waarbij het pand in 2014 werd getroffen door een brand en het geheel werd omgetoverd tot een ruïne, komt de hoeve weer helemaal tot zijn recht. Anno 2019 kan je er terecht voor een overheerlijke lunch en diner en is het een bloeiende zaak geworden. De Gasthofhoeve in Zemst werd gerenoveerd en opnieuw ingericht onder het wakend oog van Pascal Van Himste, eigenaar van o.a. restaurant M-EATERY en café Boesj aan het Mechelse station. Onder het motto never change a winning team schakelde hij AnA Interieur in voor de projectopvolging en interieurinrichting.

Je koos bewust voor dezelfde interieurarchitecte voor de inrichting van je nieuwe zaak?

Pascal: We waren supercontent van wat Anneke met de M-EATERY had verwezenlijkt, ze is een harde werker, denkt actief mee en we kunnen ook af en toe eens gezellig botsen. Anneke heeft haar creatieve interieurvisie, die natuurlijk prachtig is. Ik vertrek dan weer volledig vanuit de praktische kant. Uit dat spanningsveld kunnen mooie dingen ontstaan. 

Anneke: Ondertussen, zoveel horecazaken later, zit dat praktische er wel ingebakken bij AnA. Toch was dit zeker geen makkelijk project, vooral door de aanwezigheid van zoveel partners. Zo moesten we niet alleen rekening houden met de opdrachtgevers, maar ook met de stad Zemst. Gelukkig verliep de communicatie heel vlot! 

Pascale: Het resultaat mag er zeker zijn. Er is iets prachtigs uitgekomen.

Wie hier binnenstapt, zou nooit de link leggen met de M-EATERY. Is dit bewust gedaan?

Anneke: Bij een ontwerp vertrek ik altijd vanuit het pand of de omgeving. De M-EATERY in Mechelen is eerder vertrokken vanuit een grootstedelijk karakter met de nodige warme elementen, wat klopt in die context. Hier zou zoiets nooit gewerkt hebben. Het was al snel duidelijk dat dit een lichtere invalshoek nodig had, waarbij dit idee vanuit het interieur ook is doorgetrokken naar de eetkaart 

Pascal: Anneke heeft op een wondermooie wijze de natuur rondom binnengebracht. De rust en stilte van het gebied kan je terugvinden in het interieur. 

Is er een moment dat je je nog levendig herinnert?

Anneke: Het alleen op pad gaan voor de aankoop van de grote centrale tafel. Het was enorm belangrijk dat deze mooi in de ruimte zou passen en natuurlijk ook zou kloppen van afmeting in het geheel. Pascal en Farid hebben me via Facetime mee op weg geholpen door hierbinnen alles uit te zetten en na te meten, ál blijft het altijd spannend tot wanneer alles op z’n plaats komt te staan. Toen de tafel toekwam én paste, was dat een echt eurekamomentje! 

Pascal: Het moment waarop de akoestische pleister op het plafond kleefde, vond ik zelf één van de belangrijkste mijlpalen van de verbouwingswerken. De impact ervan op de atmosfeer was direct waarneembaar. Er was een enorme galm aanwezig, waardoor ik echt schrik had of we deze wel volledig zouden kunnen wegwerken. 

Anneke: Alle plafonds hebben we bespoten met papiersnippers en behandeld zodat ze niet brandbaar zijn. Geen goedkope oplossing, maar als er iets is dat we over de jaren heen geleerd hebben, is het dat je niet mag besparen op akoestiek. Dat maakt de ervaring stukken beter! 

Farid: Mijn favoriete moment was het lentefeest van mijn dochter. Oorspronkelijk zou dit na de verbouwingswerken plaatsvinden, maar doorheen de tijd werd de opening uitgesteld. Hierdoor zaten we plots in het midden van de verbouwingen. Ik wou echter absoluut dat ons lentefeest zou doorgaan op deze locatie. De schilders van Schilderstudio zijn dan nog een versnelling hoger geschakeld. Uiteindelijk was de veranda volledig afgewerkt en met wat leuk meubilair aangekleed bleek het alsnog een geweldige locatie! 

Anneke: Als perfectionist had ik het er wel moeilijk mee dat er al een feest stond ingepland, hoewel nog niet alles 100% was afgewerkt. Als ik had kunnen kiezen zouden we het feestje toch enkele weken uitgesteld hebben, maar dat was jammer genoeg niet haalbaar. 

Farid: Ach, niemand vond dat een probleem, dat maakte het juist zo origineel. Gelukkig was het goed weer, want een keuken stond er nog niet. Dan hebben we maar buiten gebarbecued. Een prachtig moment! 

Welk interieuraspect vind je het meest geslaagd binnen het geheel? 

Anneke: De hanglampen, zonder twijfel. Hier ben ik best wel trots op, gezien we hier gekozen hebben voor een onverwachte uitvoering. De meest voor de hand liggende keuze was om de lampen aan de balken te bevestigen, maar dat wou ik absoluut vermijden. Bjorn van Cone Lighting en ik vonden dan de oplossing om een voetje aan de lampen te hangen, zodat ze los staan van de balken. Zo kwamen we uit op een nieuwe invulling, die ik zeker geslaagd vind! 

Welke lessen trok je uit dit project? 

Pascal: Door dit project heb ik geleerd om geduld te hebben. Ik ben best ongeduldig, maar het gebeurt heel vaak dat niet alles zo snel gaat als je zou willen, én je bent bovendien ook nog eens afhankelijk van andere partijen. Geduld is dus zeker een schone deugd in deze job. 

Anneke: Daar kan ik niet anders dan volledig mee instemmen. 

 

Klant
Services
Jaar

Share

De tafel BVBA
ontwerp, in uitvoering
2018-heden