Het is dubbel zo leuk thuiskomen nu!

Leestijd: 3 min – 17 maart 2019 door Kato Vander Sande

Ilse Mertens, vennoot bij advocatenkantoor Mahla, dat moet zowat de hardst werkende advocate in Mechelen zijn. Zeven jaar geleden verbouwde ze haar huis net buiten het stadscentrum van Mechelen: wat mij betreft een prachtig pand met fantastische ruimtes. 

Toch is dat thuisgevoel er nooit gekomen. Wanneer ze AnA contacteerde met de vraag samen met haar op zoek te gaan naar de final touch, twijfelden de dames geen seconde.

De grote onderdelen van het huis waren er al voor AnA in beeld kwam. Waarom heb je dan toch gekozen om je te laten bijstaan door een interieurstudio?

Ilse: Ik ben dit project gestart omdat ik het gevoel had dat het niet af was. Alle nodige meubels had ik al, maar het voelde nog niet aan als een thuis. Ik kon niet echt de vinger leggen op wat er juist anders moest, dus besloot ik mij te laten helpen door een professioneel bureau. Een telefoontje met Anneke later, zijn we aan die interieurzoektocht begonnen.

Anneke: Dit was voor ons een heel leuk project. De basis zat goed, dan is het makkelijker om dingen toe te voegen. En toch vind ik styling in het algemeen moeilijker dan totaalprojecten. Bij dat laatste begin je met een leeg blad en bouw je geleidelijk aan op. Nu moesten we een mooi geheel nòg beter maken.

Anneleen: Veel mensen denken dat dit voor ons geen tijdrovende projecten zijn, maar ze zijn heel tijdsintensief, ze houden je constant bezig.

Ilse: En toch ging het eigenlijk heel vlot. We hadden in het begin al heel wat dingen met elkaar afgestemd. Ik wist bijvoorbeeld dat ik een nieuwe boekenkast wilde, wat kunst aan de muur en enkele nieuwe lampen. Anneke heeft me dan eerst heel wat foto’s van merken en collecties laten zien, en dan waren de knopen snel doorgehakt. Uiteindelijk heeft het shoppen zelf heel weinig tijd in beslag genomen.

Bij interieurstyling ga je meestal samen shoppen, maar bij AnA was dit niet alles, toch?

Ilse: Nee, er is uiteindelijk veel meer gebeurd in het huis dan ik had verwacht. Ik wist bijvoorbeeld al dat ik graag wat kunst aan de muren wou, maar welke kon ik niet goed beslissen. Anneke vertelde me dan over de Mechelse kunstenaar Beniti Cornelis, die spijtig genoeg net overleden was. Niet veel later hangen ze hier nu aan de muur.

Anneke: En dan de Panamarenko niet vergeten! Die haalde Ilse hier plots boven. Dat werk kreeg meteen een ereplaats op de boekenkast!

Ilse: Naast alle zaken die ik zelf voorstelde, gaf Anneke ook geweldig advies over dingen waar ik zelfs nooit bij stilgestaan had, zoals de verftechniek op de keuken-, slaap- en badkamermuur. Die proactieve input was ook de reden waarom ik met professionals wilde samenwerken.

Anneke: In alle eerlijkheid, ik vind die kleur ook echt geslaagd. Ik ben zelf grote fan van witte muren, en de meubels en accessoires te laten spreken. Maar deze techniek zorgt ervoor dat de ruimte bij de tafel heel cosy wordt, de koperen lamp maakt het plaatje af. De jongens van Schilderstudio hebben de juiste schakering in de techniek aangebracht.

Heb je dan uiteindelijk veel andere keuzes gemaakt dan je in eerste instantie dacht te maken?

Ilse: Ja, soms heb ik keuzes moeten maken om binnen het budget te blijven, maar dat is wel goed gelukt. De verlichting bijvoorbeeld, die hebben we helemaal aangepakt, maar dat was niet mijn initieel plan. Omdat ik er niets van wist! Het was een heel slimme keuze om hiervoor te gaan, maar daardoor moet ik een nieuwe zetel wel een jaartje uitstellen. Wat ik trouwens helemaal niet erg vind!

Anneleen: Klanten moeten vaak ook leren om deze keuzes te maken. Wij zijn er dan om hen daarin bij te staan. Voor ons is dat ook een oefening, maar uiteindelijk zijn we hier denk ik wel in geslaagd.

Anneke: Bij interieurstyling denkt iedereen ook meteen aan de grote dingen, zoals een nieuwe zetel of salontafel. Maar ik vind het belangrijker om te kijken vanuit de basis van het huis: er hingen bijvoorbeeld twee rijen spots en onze lichtexpert Bjorn, van de firma ConeLighting, wist meteen dat dit te veel was. Door een rij weg te nemen en de verlichting nu heel sereen te maken, is de basis van het huis terug opgesmukt. Bij styling is er meestal al een goede basis, maar het zijn deze kleine aanpassingen die de woning veel huiselijker maken.

Ilse: Dat is echt waar, het is dubbel zo leuk thuiskomen nu.

Anneke: Dat vind ik altijd het belangrijkste bij projecten, dat mensen thuiskomen. Je kan een huis helemaal inrichten hoe jij denkt dat het er het beste uitkomt, maar uiteindelijk gaat het over de mensen die er wonen.

Ilse: Daarom is een interieurprofessional echt een meerwaarde. Ik zou iedereen aanraden om je van in het begin je te laten bijstaan door iemand met kennis van zaken. Je denkt misschien dat zo’n advies veel kost, maar foute keuzes en miskopen kosten ook veel geld.

Beeld: http://www.thefreshlight.com

Klant
Services
Jaar

Share

Ilse Mertens
ontwerp, uitvoering
2018